Groep 1/2 B

Groepsinformatie

De groep 1/2 b  heeft 20 kinderen in de klas. We hebben het erg gezellig met elkaar en onze klas vindt spelen in het speellokaal het allerleukste wat er is.

Wat leren we in groep 1/2?

Ook dit schooljaar werken wij weer met een aantal thema’s uit Kleuteruniversiteit. In elk thema komen de taal- en rekendoelen aan bod voor zowel groep 1 als 2. De thema’s zijn schoolbreed, wat inhoudt dat de kleuters met dezelfde onderwerpen aan de gang gaan als de midden- en bovenbouw.
Ook de sociaal-emotionele ontwikkeling komt dit jaar volop aan bod: het leren om rekening te houden met elkaar, het aangeven van eigen grenzen en de klassen- en schoolregels bespreken.November:
De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat is ook in onze klas zichtbaar. De kinderen hebben van thuis kastanjes, eikels en beukennootjes meegenomen en hiermee hebben wij de herfsttafel versierd. We hebben geleerd dat egels een warm holletje van bladeren maken in de herfst om zich klaar te maken voor hun winterslaap. Met Sint Maarten om de hoek was de keuze voor een lampion dan ook snel gemaakt: het werden egels, welke een mooi plekje hebben gekregen in de klas, alvorens ze mee naar huis te nemen. Op maandag 11 november mogen de kinderen traditiegetrouw de andere groepen langs om hun lampionnen te laten zien en de mooiste liedjes te laten horen. Wie weet krijgen ze wat lekkers…
Tijdens de voorstelling van 1/2 b hebben we een toneelstukje opgevoerd van Jip & Janneke en liedjes laten horen over de herfst. Ook Engels kwam aan bod: in tweetallen voerden de kinderen korte gesprekjes met elkaar. Ook het liedje ‘colours of the rainbow’ kwam aan bod. Zo lieten de kinderen horen hoe goed zij de kleuren al kunnen benoemen in het Engels.             
Met het mooie weer wordt er volop buiten gespeeld, maar naarmate het weer slechter wordt, zullen we vaker spelen in de speelzaal, waar de motorische vaardigheden aan bod komen. 
Engels wordt wekelijks aangeboden, dit doen we aan de hand van de methode IPockets, waarbij de handpop Happy Monkey een grote rol speelt.
Vanaf januari gaan we aan de slag met de methode Pennenstreken, waarbij de leerlingen van groep 2 gerichte motorische activiteiten aangeboden krijgen. Ze werken hierbij in een eigen schriftje en instructie vindt plaats op het Digibord. 
 

Actueel

januari/februari

Januari
Deze maand verwelkomen wij een nieuwe leerling in de klas. Onze klas bestaat nu uit 21 kinderen, waarvan 7 meisjes.
In de klas werken we aan het thema ‘weer’. Er wordt flink gewerkt en geknutseld. De klas hangt vol prachtige regenbogen en schapenwolken. De letters ‘w’ van winter en ‘o’ van onweer zijn veelvuldig aan bod gekomen in de klas. Erg leuk om te zien dat we met de geleerde letters al korte woorden kunnen stempelen en schrijven!
In deze tweede helft van het schooljaar kunnen we zo nu en dan gebruik maken van de gymtijd van de bovenbouw. Met groep 2 oefenen we alvast met in een nette rij naar Het Polderhuis lopen, omkleden in de kleedkamer en gymles krijgen van onze gymdocent Juf Saskia. De kinderen zijn erg enthousiast en genieten van deze gymlessen.
Ook staat een kijkavond en een uitstapje naar het Pieter Vermeulen Museum gepland.

Februari
Deze maand gaat het Portfolio mee naar huis om te laten zien. Dit portfolio is een naslagwerk waar vanaf groep 1 de werkjes in bewaard worden waar de kinderen trots op zijn. Leuk is ook het overzicht van een aantal observatiedoelen die wij in kaart brengen, zodat u weet waar de kinderen zoal aan werken bij ons op school en welke doelen zij al beheersen. Ook de Muiswerk diploma’s die de kinderen gehaald hebben, worden in het portfolio toegevoegd.
Ons thema ‘grootouders’ zal van start gaan. Er komt een heuse ‘wall of fame’ waar de kinderen foto’s van hun opa en/of oma mogen tentoonstellen. Ook zal er een thematafel komen met voorwerpen van vroeger. Aan het begin van elk thema bedenken we samen met de kinderen hoe deze tafel er uit moet komen te zien en zij mogen dan spullen van thuis meenemen om te presenteren.

 

Mededelingen

13 t/m 24 januari Cito weken
28 januari kijkavond 18.30 uur-19.30 uur
20 januari groep 2 gaat gymen in het Polderhuis
30 en 31 januari staken
3 februari start periode 3
14 februari studiedag
15 t/m 23 februari voorjaarsvakantie
26 februari portfolio mee