Nieuwsbrief 7

“Één beeld zegt meer dan duizend woorden”

In de afgelopen weken hebben we u als ouders in de gelegenheid gesteld om de start van de dag mee te maken in de groep van uw kind. Vanuit school hebben we dat als heel prettig ervaren. Ouders zien en beleven in een half uur tijd wat de kinderen elke dag meemaken aan het begin van de ochtend. Voor veel ouders was het een grote verrassing om te zien hoeveel er geleerd wordt, wat het niveau van het aanbod is en hoe én in welk tempo er gewerkt wordt. De reacties van de ouders op de ‘ouder/kind lessen’ zijn heel positief t.b.v. het kijkje in de klas, de manier waarop het onderwijs wordt geboden én natuurlijk ook om het eigen kind in de groep te zien. Later dit schooljaar volgt er een tweede uitnodiging voor een ouder/kindles.

Voorstelling en voorleeswedstrijd

Vrijdagmiddag 18 november was het de beurt aan groep 7/8 om de voorstelling te geven.

De voorstelling was anders dan anders en daardoor héél verrassend!
In het kader van de “nationale voorleeswedstrijd” werd er door 3 leerlingen, die al in de klas gekozen waren, een stukje tekst voorgelezen. Hieruit is een winnaar gekozen door de leerlingen van hun groep en de ouders.

Daarna werd het verzoek gedaan alle stoelen te draaien en in de richting van de ’tribune/trap’ te kijken. Boven stond het grote digibord waarop alle stopmotionfilmpjes werden getoond die gemaakt zijn als afsluiting van het thema. Een mooie techniek waar de leerlingen enthousiast aan gewerkt hebben, met resultaten waar zij trots op kunnen zijn!

Sinterklaas

Maandag 5 december vieren we het Sinterklaasfeest op school. Ieders aanwezigheid aan de achteringang van de school bij ‘Het Asfalt’ om 8.20 uur is gewenst! De leerlingen van groep 1 t/m 4 krijgen bij de ingang van het plein hun eigen ‘feest’-muts van de leerkracht. De onderbouw leerlingen staan dan achter het hek én vooraan met de eigen leerkracht, de bovenbouw staat daarachter en vervolgens is daarachter plaats voor de ouders. Zo staan de kleintjes voor en de groten achter en is er voor iedereen gelegenheid de aankomst goed te zien! Sinterklaas en zijn Pieten hebben laten weten dat zij stipt om 8.30 uur zullen arriveren. We zullen de Sint buiten verwelkomen en daarbij zijn de ouders uiteraard van harte welkom! Daarna gaat het feest verder in de school en de groepen met de leerlingen (zonder de ouders). Op deze feestelijke dag hoeven de leerlingen geen fruit en drinken mee te nemen, de ouderraad zorgt deze dag voor een heerlijke traktatie! Om 12.15 uur is het feest afgelopen en gaan de leerlingen naar huis.

Surprises

Vrijdag 2 december mogen de leerlingen van groep 5 t/m 8 hun surprise mee naar school nemen. Het is fijn als deze verpakt kan worden in een plastic zak, zodat deze niet direct te zien is en de verrassing weg. Na schooltijd, tussen 14.30 uur en 14.45 uur bieden we de ouders de gelegenheid in de klas de surprises te komen bewonderen. Maandag 5 december vieren we met de surprises het Sinterklaasfeest op school.

Start Thema

Voor thema 2 is het Schoolthema: Nederland, dit draait inmiddels op volle toeren.

Voor groep 1/2 start dit thema met het Sinterklaasfeest, een echt Nederlands feest. De tweede helft van deze periode, na Sint en Kerst volgt een ander thema dat ook weer past bij Nederland.

Voor groep 3 en 4 gaat het om “Gezellige tradities”. Daarin kunnen we mooi aansluiten bij alles dat past bij deze tijd in het jaar; Sint, Kerst, de winterse maaltijden/stamppotten. Het lezen, begrijpen en volgen van een recept. De inkoop van de ingrediënten en het wegen en meten daarvan. Tijdens de taallessen wordt er uitgaande van het thema een brief, kaart en/of gedicht geschreven.
Groep 3 is in het kader van de Cultuureducatie voor een bezoek naar Molen de Zandhaas en boerderij Zorgvrij geweest. Zij hebben daar de workshop “van graan tot pannenkoek” meegemaakt.
  
Groep 5 en 6 werken aan het schoolthema vanuit de subtitel: “Ik hou van Holland”. “Ik hou van Holland is een thema, waarin kinderen gaan onderzoeken wat ’typisch Nederlands’ is. Allerlei typische Nederlanders, Nederlandse producten en Nederlandse dieren. (De grote Vijf van Nederland) komen aan bod. Ook kunst en cultuur, in de vorm van schilders, molens, kaasmaken krijgen vorm in ons aanbod en een kunstenares is benaderd met de vraag om samen met de kinderen ‘De Nachtwacht’ te gaan schilderen. We sluiten af met een echte Nederlandse quiz: ” Ik hou van Holland”. 

Groep 7/8  heeft als onderwerp “Stem op mijn partij!”. Zij hebben een bezoek gebracht aan het gemeentehuis in IJmuiden. Binnen dit thema maken de leerlingen kennis met het ‘debatteren’ en de verschillende politieke partijen.

Dode Hoek Les

Woensdag 23 november hebben leerlingen van groep 6 extra verkeersles gekregen vanuit “GoSafe”. Deze verkeerseducatie richt zich op veilig verkeersgebruik en herkennen van gevaren in het verkeer. Met VR brillen konden de leerlingen ervaren wat een vrachtwagenchauffeur ziet vanuit zijn cabine. De leerlingen waren erg onder de indruk van wát de chauffeurs niet kunnen zien en waarom je zelf zo op moet letten wanneer je in de buurt bent van een vrachtwagen.

Sieraden tijdens de gymles

We doen het vriendelijk verzoek om onze leerlingen op de gymdagen, dinsdag en vrijdag geen sieraden te laten dragen. Een ketting, armband, ring of oorbellen kunnen bij de toestellen, aan de kleding, of tijdens het spel ergens aan blijven haken. Dat kan vervelende verwondingen geven of een beschadiging aan de sieraden. Bij voorkeur blijven de sieraden deze dag thuis, natuurlijk kunnen ze ook worden uit/afgedaan tijdens de gymles, echter is er dan mogelijk een risico op verlies of zoekraken. De school is hiervoor niet aansprakelijk.

Vanuit de MR

Op 8 november heeft de MR vergaderd. Om zichtbaarder te zijn zullen we na elke vergadering een samenvatting (notulen) in de nieuwsbrief posten en wordt de tekst, met contactgegevens, op de website aangepast. U bereikt ons op het schoolplein of via mrpionier@ijmare.nl.

De volgende onderwerpen zijn aan bod gekomen:
– de pilot nieuwe schoolweek waar de school voor is uitgekozen
– de school audit op 10 november waarmee de kwaliteit van het onderwijs (en meer) wordt getoetst en
– de PR waarmee De Pionier zichtbaarder moet worden.

De MR-ouderleden denken met Thea en de personeelsleden mee hoe de kinderen goed, toekomstgericht, onderwijs krijgen. Bij wijzigingen in beleid zal de MR geconsulteerd worden voor advies en/of instemming.

Heeft u vragen of wilt u heel graag meer weten. Of heeft u ideeën hoe u beter geïnformeerd kunt worden? Vertel het ons op het schoolplein of stuur een mail (mrpionier@ijmare.nl).

Agenda

Woensdag30 novemberNieuwsbrief 7
Vrijdag2 decemberSwimming ’s Cool groep 5 & 6
Maandag5 decemberSinterklaasochtend; Aanwezig om 8.20 uur, school uit om 12.15 uur!
Donderdag8 decemberWe versieren de school voor Kerst
Woensdag14 decemberNieuwsbrief 8
Donderdag22 decemberKerstdiner 17.30 – 18.45 uur
Vrijdag23 decemberBegin van de Kerstvakantie om 12.15 uur !

Schooltijden Sinterklaas en Kerst

Maandagochtend 5 december vieren we het Sinterklaasfeest op school. De leerlingen zijn de middag vrij, de school gaat om 12.15 uur uit.

Vrijdag 23 december is de laatste schoolochtend van dit schooljaar voor de kerstvakantie. De school gaat dan om 12.15 uur uit. Maandag 9 januari 2023verwachten we de leerlingen weer op school.

Wij zijn er blij mee!

In de gang van de school staat een kleine ‘namaak haard’. Het vuur daarin is natuurlijk niet echt maar gemaakt van gekleurd karton. We zijn op zoek naar een ‘namaak haardvuur’ (houtblok met lampjes). Hebt u iets dergelijks bij uw decemberversiering en is ’t niet meer in gebruik? Wilt u het weggeven? Wij zijn er blij mee!

Na de Sinterklaasviering gaan we over naar het Kerstfeest. Wat extra versiering voor de school is altijd fijn. Hebt u thuis nog een kunstkerstboom of versiering die niet meer gebruikt gaat worden, wij kunnen dat goed gebruiken!

Voor de kerststukjes zijn we op zoek naar ‘kerstgroen’ Hebt u takken over, hebt u een goede tip waar wij ‘gratis’ kerstgroen kunnen halen, dan horen we dat graag!

Ziekmelden/afwezig

Bij ziekmelding of afwezig zijn verzoeken we u vriendelijk tussen 8.00 en 8.30 uur naar school te bellen.